Sivut

1. huhtikuuta 2012


Kun niin kovasti tykkään sanoista, kerronpa teillekin, mitä uudissanoja on otettu Kielitoimiston vuoden 2012 sanakirjaan:

blogi, bloggailla, verkkokiusaaminen, verkkovaalit,  vihapuhe, laatikkoviini, lohturuoka, annoskateus, uusiosinkku, äijäily, leggingsit, kämmekäs, räppi, korvamato, hellevaroitus, inhokki, anime, parkour, hitailu, leppoistaminen, häläri, pilari, lämppäri, kasari, ysäri, herkkis, pissis

simpsakka, pirtsakka, säpäkkä, päheä, rohea, härö, pakosti, simona

hypettää, fanittaa, tylyttää, ryhmäyttää, koukuttaa, vaunuilla, keppostella, ökyillä, uunoilla, ryssiä, söhriä, sössiä, räimiä

Ja on sanakirjassa myös sanat jytky, ilmaveivi ja karppaus, joihin ainakin minä olen jo vähän kyllästynyt…


                                                                                                                                                                               (lähde Kielikello 1/2012)

10 kommenttia:

Kirjailijatar kirjoitti...

Minä olen kyllästynyt leppoistamiseen. En oikein ymmärrä, että siitäkin luonnollisesta asiasta on tehty hassu trendijuttu.

Onneksi ymmärsin kaikki sanat!

Tie on kevyt kirjoitti...

Kirjailijatar, hitailu ja leppoistaminen on suomen vastineita down shiftingille, mutta joo tavallisesta asiasta on tehty muoti-ilmiö.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm.. olen ollut poissa Suomesta kuutisentoista vuotta, viimeiseen seitsemään vuoteen en ole edes käynyt, vaikken niin kaukana asukaan. Nyt huomaan olevani liki kielitaidoton..
Kasari on mulle pieni kattila, mutta kun se tuli niin monessa blogissa vastaan, piti oikein tarkistaa, että mitä mahtaa 'oikeasti' tarkoittaa. Pissis piti kysyä kaverilta, ja on tuossa listassa muitakin, joita en ymmärrä. Äijäily, korvamato..?

Ainahan se kieli kehittyy, mutta muutamia sanoja on, joita en voi sietää, esim 'rouhea' ja neulomisesta puhuttaessa 'tikuttaminen', yäk. Tai sitten olen vain vähän outo :)

Iiris

Tie on kevyt kirjoitti...

Iiris, kieli muuttuu nopeasti, varsinkin arkikieli ja slangi, ja varmaankin olet noin monen vuoden poissaolon jälkeen vähän ulkona!
Korvamato on kappale, joka jää soimaan päähän, vaikkei haluaisikaan. Äijäily on äijä-sanasta johdettu, mutta vähän vaikeammin selitettävä. Luultavasti se on yleistynyt Äijät-nimisestä tv-ohjelmasta, jossa Jone Nikula ja Kotiteollisuus-yhtyeen Jouni Hynynen esittelivät "miehisiä" ammatteja ja puhuivat ronskeja juttuja. Olen törmännyt myös sanaan äijäburgeri, joka on erityisen muhkealla pihvillä varustettu hampurilainen!

Minullakin on inhokkisanoja, ei se ole outoa! Esim. sana kipuilla ja sinänsä saavat ärsyyntymään...

Anna Sofia kirjoitti...

Voi Kielitoimisto! <3 Nää on joka vuosi niin hellyyttävää luettavaa: yhtä aikaa ajan hermolla ja sen jäljessä.

Tie on kevyt kirjoitti...

Kultasiskoni, niin sanakirjat on aina pakosti (ja simona) vähän jäljessä, kun kieli muuttuu vauhdilla. Nyt jätettiin pois sanat kotoilu, härpäke ja tymäkkä -saas nähdä pääsevätkö ne seuraavaan versioon! Onhan Kielitoimiston suosiukset toisinaan aika villejä, niin kuin varmaan tiedät! perinteisestihän naureskellaan kiepporaikasteelle ja eriölle...

Linnea kirjoitti...

Kieli ja sen muuttuminen ovat mielenkiintoisia juttuja.
Suhtaudun kieleen intohimoisesti, melkein aina. :-)

Hyvää pääsiäisen aikaa!

Tie on kevyt kirjoitti...

Linnea, minä tykkään pohdiskella kielen muutoksia ja juuri esim. uudissanoja. Kivaa kun on muitakin kieleen intohimoisesti suhtautuvia!

Petriina kirjoitti...

Eriö ? Hmmm. Nämä uudet sanat sen sijaan tiedän ja osaa niistä käytänkin, en simona, mutta jonkun verran kuitenkin ;)

Tämä oli hauska ja informatiivinen postaus, kiitos !

Tie on kevyt kirjoitti...

Petriina, eriö-sanaa on ehdotettu wc:n suomalaiseksi versioksi! Kielen muutokset on kiinnostavia!